Lazer İle Dövme Silme Operasyonu
Lazerle dövme silme nedir?
Dövme ya da tatuaj, deri üzerine ve içerisine özel cihazlar vasıtasıyla birtakım geçici ya da kalıcı boyaların uygulanması ile oluşan cilt yüzeyinde yazı, şekil, renk bütünüdür. Eski zamanlardan beri çeşitli amaçlarla yapılan dövmeler günümüzde çeşitli fikirleri, karekterleri, düşünceleri yansıtmakta bazen de estetik görünüşü arttırmak için kozmetik amaçlı yapılmaktadırlar. Siyah, kırmızı, yeşil, mavi, sarı, kahverengi boyalarla yapılan dövmeler tüm vücut bölgelerine uygulanmakta, farklı motif, yazı ya da şekillerde olabilmektedir.
İlk etapta istenerek yaptırılan bu dövmeler bazı zamanlarda insanlar için kurtulması şart olan bir durum haline gelebilmektedir.
Dövme sildirme farklı yöntemlerle yapılabilir, ancak günümüzde lazerle dövme silme haricinde sonuç alınabilecek bir başka yöntem bulunmamaktadır. Lazerle dövme silme altın standarttır. Lazerle dövme silme haricinde hastalara kesinlikle önermediğimiz kimyasal maddeler kullanarak dövme silme çıkarma, ameliyatla kesi yaparak dövme çıkarma, dermabrazyon cilt soyma zımparalama yaparak dövme çıkartma yöntemleridir. Bunların tamamında hem bir iz kalmakta, hem yanık oluşabilmekte, lekelenmeler meydana gelmekte ve eskisinden kötü bir sonuç alınabilmektedir.
Dövme silme tedavisinde, lazer dışındaki diğer yöntemler başarılı olmaz ve herzaman iz bırakırlar. Bu yüzden günümüzde lazerle dövme tedavisi yapılmaktadır. Dövme silme tedavisinde kullanılan lazerler, Q-switched denilen nanosaniye gibi çok kısa sürede, belirli enerji miktarını verebilen makinelerdir. Kalıcı dövme silme işleminde dövmenin cinsine, rengine uygun lazer çeşidi dalga boyuna göre belirlenir. Uygun dalga boyunda lazer enerjisi ve ışığı kullanıldığında, dövme boyasını içeren hücreler parçalanır. Küçük boyutlara ayrılan boya yani pigment partikülleri, vücudun savunma hücreler tarafından taşınarak vücuttan uzaklaştırılır.
Dövmenin Rengi Lazerle Dövme Silme İçin önemli midir?
Siyah; ışığı tamamen absorbe edebilen yani tüm dalga boylarını absorbe eden bir renk olduğundan, lazerle dövme silme tedavisine en hızlı yanıtı verir. Koyu renkler de siyaha yakın etkiler gösterdiği için dövme silme işlemi rahat olmaktadır. Yani lazerle dövme sildirme işlemi en etkili siyah dövmelerde gerçekleşmektedir.
Yeşil gibi bazı renkler sadece bazı dalga boylarındaki ışınları absorbe eder ve pigment rengine uygun dalga boyu üreten lazerlerle silinebilir.
Lazerle Dövme Sildirmenin Yan Etkileri Nelerdir?
Lazerle dövme silme tedavisinin önemli bir yan etkisi yoktur. Genelde dövmeler çıkartılabilmektedir. Ancak yinede dövmenin gölgesi, silüeti kalabilir. Nadiren lazer gören bölgede hiperpigmentasyon (renk koyulaşması) veya hipopigmentasyon (renk açılması) görülebilir. Tedaviden sonra bölgede nadiren enfeksiyon olabilir veya çok nadiren yara izini andıran bir iz kalabilir.
Dövme Tamamen Kaybolacak mı?
Lazerle dövme seansları sonucunda genel olarak dövmeler silinir, yine % 95’ den fazla solmuş dövmede başarılı bir netice alınmış kabul edilir. Bazen bir gölge ya da silüet kalabilir, bu da olasılıklar dahilindedir. Bununla birlikte, bugün tüm dünyada kullanılan birçok mürekkep çeşidi olduğunun bilinmesi önemlidir. Hangi dövme mürekkebinin, hangi derinlikte uygulandığının bilinmemesi, dövmenin hangi oranda silinebileceğini tahmin etmeyi de imkansız hale getirir.
Lazerle Dövme Silme İşlemi Ağrılı mıdır?
Dövmelerin gerek yaptırılması gerekse sildirilmesi süreçlerinin çok rahat olduğu söylenemez, mutlaka azda olsa bir ağrı duyulmaktadır. Lazer cihazının güçlü ışın atımları deri ince lastik çarpmış gibi hafif bir hisse neden olur. Hastalar açısından tolere edilebilmektedir. Gerekirse lokal anestezi içeren krem ya da lokal anestezi uygulanabilir. Eğer dövme yoğun ve dolu bir dövmeyse genelde ilk bir ya da iki seans lokal anestezi ile uyuşturarak uygulama yapmayı tercih ediyorum. Bu sayede hem ağrı olmuyor hemde efektif dövme silme seansı yapılmış oluyor.