Lazerle Dövme Silme Nedir? Nasıl Yapılır?
Lazerle Dövme Silme
Dövme silme işlemi için lazer ışınları kullanılmaktadır. Dövme silmede kullanılan lazer ışını derinin epidermis tabakasını geçerek, dermis ve derialtı dokudaki dövme rengini veren bileşikler tarafından emilir ve bu maddelerin parçalanıp bağışıklık sistemi tarafından ortadan kaldırılması sağlanır. Dövmenin rengi koyu ise daha kolay silinebilirken, açık renklerde silinmesi daha da zorlaşır. Dövme silme seansları sırasında çoğu zaman anesteziye gerek olmasa da hassas kişilere uygulama yapılırken, lokal anestezi yapılması faydalı olabilir. Uygulama yapılan bölgede hafif bir şişme ve yanık şeklinde kızarıklıklar olabilir. Bir hafta içinde şişlik ve üzerinde kabuklanma ortadan kalkar. Uygulama yaklaşık 4-8 seans yapılabilir. Her seans arası 4-6 hafta olmalıdır. Daha erken yapılan seanslar fayda sağlamaz. Uygulama sonrası değişik epitelizan kremler kullanılmalıdır. Seans aralarında herhangi bir riske karşı yine de güneş koruyucu kullanması önerilmektedir.
İnsanlar, kendileri için o an özel olan şeyleri, daha fazla benimsemek amacıyla değişik şekil ve yazıları kalıcı dövme olarak vücudun herhangi bir yerine yaptırmaktadırlar. Fakat bir süre sonra, dövmenin kişiyi rahatsız etmeye başlamasıyla birlikte dövme sildirmek için değişik çareler aranmaktadır. Dövmenin yaygınlaşmasının ardından, dövme sildirmek için değişik yöntemler de denenmeye başlanmıştır.
Lazerin tıpta kullanılmaya başlanmasıyla birlikte, dövme silmek amacıyla lazer uygulamalarına başlanmıştır. Ancak; hem lazerle hem de IPL ile yine %100 sonuç veren bir sonuç elde edilememiştir. Yapılan her dövme silme işleminin farklı sonuç vermesi sebebiyle ve riskleri en aza indirmek için dövme silme işlemi kişiye göre değerlendirilmelidir. Ten rengi, cilt özellikleri, dövmenin rengi ve vücudun neresinde olduğu önemli kişisel özelliklerdir. Bu özellikler dövme silmek için kullanılacak lazerin enerjisi, ışın verme sıklığı ve ışının dalga boyunu belirlemede önemli bir rol oynar. Bilinçsiz yapılan lazerle dövme silme işlemi, yanığa bağlı kötü yara izlerine yol açabilir.
Ne zaman dövme silme tedavisi uygulanmalıdır?
Dövme alanı, tedaviden sonra güneşe karşı duyarlı ve hassas olacağı için güneş görmemesi gereklidir. Bu nedenle, lazerle dövme silme tedavisi için en uygun zaman dilimi havanın kapalı olduğu sonbahar ve kış mevsimidir. Güneşten ya da solaryumdan bronzlaşmış ciltte renk açılıncaya kadar tedavinin ertelenmesi daha uygundur.
Lazer ile Dövme Silme Süresi Ne Kadarı
Dövmenin renk ve işlenme biçimine bağlı olarak bir veya birkaç seans sürebilmektedir.
Lazer ile Vücudun Hangi Bölgelerine Uygulanabilir?
Vücudun tamamı için Lazer ile dövme silme uygulanabilir.
Q-Switch Lazer İşlemlerinin Yan Etkileri Var Mı?
Uygun kişilere yapılan Q-Switch lazer tedavisinde bir yan etki gözlenmemiştir.